Kampeermiddel of onroerend goed?

De gemeente Ameland is voornemens om uw stacaravan niet meer te zien als kampeermiddel maar als onroerend goed. In dit geval komt u in aanmerking om belasting te gaan betalen, de zogenaamde WOZ belasting.

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van uw woning. Deze wordt elk jaar door de gemeente bepaald en vormt de basis voor diverse belastingen en heffingen.

De gemeente bepaalt als uitvoerder van de WOZ de waarde van alle onroerende zaken (woningen, bedrijfspanden, gronden e.d.) binnen de gemeentegrenzen. De WOZ-waarde vormt de grondslag voor de gemeentelijke belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten.

De plannen van de gemeente betekent voor u dat uw stageld aanzienlijk verhoogd gaat worden. Diverse leden, die al jaren, zo niet generaties, op Ameland komen hebben al aangegeven dat het voor hen onbetaalbaar gaat worden. Sommige nieuwe leden, die op Roosdunen een plekje hebben gekregen na verjaagd te zijn van Bohiemke gaan nu weer door een hel.

Hieronder kunt u een pdf file downloaden. Het is de beleidsregel van de gemeente Ameland inzake stacaravans uit 2016. Daarin is de definitie van de gemeente te lezen hoe zij zelf een stacaravan zien.