Wat ist Lyme-Borreliose?

Jedes Jahr werden in den Niederlanden mehr als 1-1,3 Millionen Menschen von einer Zecke gebissen.
Da mehr als 20% der Zecken mit den Borrelia-Bakterien infiziert sind, sind jedes Jahr mehr als 250.000 Menschen der Lyme-Borreliose ausgesetzt.

Basierend auf Umfragen bei Hausärzten schätzt RIVM, dass 23.500 Menschen mit einem Erythema Migrans jedes Jahr ihren Hausarzt konsultieren. Da nicht jeder eine EM entwickelt, wird die tatsächliche Anzahl der Lyme-Patienten pro Jahr höher sein.

Die überwiegende Mehrheit von ihnen ist geheilt, wenn sie schnell mit Antibiotika behandelt werden. Schätzungen zufolge erholen sich zwischen 1.600 und 2.500 Menschen nicht von einer verspäteten oder unzureichenden Behandlung. Sie entwickeln chronische Lyme.

Lyme-Borreliose oder Lymeborreliose ist eine Infektion, die durch das Bakterium Borrelia burgdorferi verursacht wird. Die Borrelia ist eine Spirochät, vergleichbar mit der Treponema pallidum, der Ursache der Syphilis. Die Krankheit wird normalerweise durch einen Zeckenstich übertragen und beginnt oft, aber nicht immer, mit einem roten Hautausschlag um den Biss und grippeähnlichen Symptomen. Die Übertragung der Krankheit während der Schwangerschaft von der Mutter auf das Kind wurde ebenfalls beschrieben.

Wo kommen Zecken vor?

Die Karte von 2009 zeigt die Anzahl der Berichte über Zeckenstiche, die zu einem roten Kreis auf der Haut geführt haben. Dies bedeutet, dass die betroffenen Zecken mit den Bakterien infiziert waren. Nach Texel ist die Anzahl der infizierten Zecken auf den Watteninseln eine der höchsten in den Niederlanden.

Aantal tekenbeten met rode ring in 2009

Preventie

Tips tegen Teken(beten)

• Kleed je zo goed mogelijk voor een bezoek aan de natuur.
  • Draag een lange broek, met de broekspijpen in de sokken, kleding met lange mouwen, goed gesloten schoeisel en een hoofddeksel.
  • Gebruik een tekenwerend middel als DEET 40 of 50%, Tea tree olie of draag geïmpregneerde kleding als u door werk vaak of lange tijd in de natuur moet zijn.
  • Neem een douche om eventuele loszittende nimfen en teken af te spoelen.
  • Was gedragen kleding uit of stop die in de droger op de warmste stand. Teken schijnen dat niet te overleven.
  • Controle van het lichaam op teken, vooral nimfen, na een wandeling of kamperen in een natuurgebied is noodzakelijk. Het is echter gebleken, dat steeds meer mensen ook in hun directe omgeving, bijvoorbeeld in eigen tuin, gebeten worden.
    De kans dat een teek Borrelia burgdorferi overbrengt, neemt toe met de duur die de teek vastzit in de gastheer.
    Zo snel mogelijk en op de juiste wijze verwijderen van een teek is dus belangrijk; hiervoor zijn diverse hulpmiddelen in de handel.
  • Noteer een opgemerkte tekenbeet in uw agenda, zowel de datum als de plaats van de tekenbeet.
  • Wees alert op het ontstaan van een rode kring of vlek rondom de tekenbeet (Erythema Migrans) of elders op uw lichaam, en op gezondheidsklachten.
  • Ga bij het ontstaan van een rode kring of vlek of gezondheidsklachten zonder rode kring of vlek direct naar uw huisarts.
  • Inenting tegen Lymeziekte of andere tekenbeetziekten is nog niet mogelijk. Wel is het mogelijk in te enten tegen FSME.

Preventie bij huisdieren

Het is van belang ook uw huisdier het hele jaar door regelmatig te controleren op teken. In elk geval na een verblijf in de natuur. Dieren kunnen ook ziek worden door tekenbeten!
Voorkeursplaatsen zijn vooral rond of in de oren, onder de staart, tussen de poten, buik, kop en nek en tussen de tenen. Treft u een teek aan, dan dient deze op dezelfde manier als bij mensen verwijderd te worden.
Er zijn diverse middelen in de handel om uw dier preventief te behandelen tegen tekenbeten. Informeer hiervoor bij een dierenspeciaalzaak of bij uw dierenarts.

De controle op uw huisdier is ook van belang voor uzelf en uw huisgenoten. Via hond of kat kunnen teken overlopen op mensen. Bij een aai of een knuffel is dat zo gebeurd. Ook als u preventieve middelen gebruikt, blijft controle dus belangrijk. U zult de eerste niet zijn die via het huisdier een tekenbeet oploopt!

Tekenverwijderkaart

U kunt bij de Lymevereniging een handige Tekenverwijderkaart met loep bestellen, zodat zelfs de kleinste teek goed bekeken kan worden. De kaart heeft de grootte van een bankpas en is daardoor makkelijk in uw portemonnee mee te nemen. U kunt de Tekenkaart bestellen in de webshop van de Lymevereniging.

Tekenverwijderkaart

De Tekenkaart is een praktisch hulpmiddel bij de verwijdering van teken. Anders dan de traditionele tekentang is de mogelijkheid om de teek samen te knijpen of te verdrukken niet aanwezig.
De tekenkaart zorgt er verder voor dat het besmette bloed van de teek niet terug vloeit in het slachtoffer. De kaart heeft ook een inkeping om nimfen en wespenangels te verwijderen. Tevens kan de tekenkaart ook bij huisdieren worden gebruikt.

Deze kaart is voor € 5 per stuk en een minimale afname van twee kaarten, excl. verzendkosten, te bestellen. De Lymevereniging rekent geen BTW. Met uw bestelling steunt u ook de Lymevereniging!

Teek die zich nog niet heeft volgezogen.
Volgezogen teek

Diese Seite soll Sie auf das Risiko aufmerksam machen, das Zeckenstiche verursachen können. Vor allem genießen Sie es, draußen zu sein, aber halten Sie Ausschau nach Zecken. Zecken können im hohen Gras und Sträucher in den Dünen gefunden werden.

Die Informationen stammen von der Lyme-Vereinigung und sind sicherlich nicht vollständig. Für weitere Informationen können Sie auf den Link klicken. Sie werden an die Lyme Association weitergeleitet. Sie können die Lyme Association auch mit einem finanziellen Beitrag unterstützen.

Link Lymevereniging