Als u het strand betreedt via een strandopgang, zult u ongetwijfeld wel eens de strandvlaggen zijn opgevallen. Maar wat betekenen ze nu eigenlijk?

Hieronder vindt u een overzicht. Volg ook de aanwijzingen en de adviezen op van de lokale reddingsbrigade. Het is voor uw eigen veiligheid en dat van uw geliefden.

Rode vlag:

Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk!
Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden door de landelijke Reddingsbrigade. Lokale afdelingen van de reddingsbrigade spreken van een verbod.

Rood-gele vlag:

Deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en dat in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade door gekwalificeerde redders toezicht wordt gehouden. Het verzorgingsgebied ligt tussen twee rood-gele vlaggen.
Watersport is in deze zone verboden.

Gele vlag:

Pas op met zwemmen! Gevaarlijk!

Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn. Ga zeker niet verder als tot kniehoogte de zee in.

Oranje windzak:

De windzak wordt gehesen bij een aflandige wind en/of stroming. Deze geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare)drijfmiddelen het water op te gaan vanwege het risico op afdrijven. U mag nog wel baden en zwemmen, maar moet extra voorzichtig zijn.

Zwart-wit geblokte vlag:

In de zone tussen de twee vlaggen mag u aan toegestane watersporten doen.

Vraagteken vlag:

Er is een kind op de reddingspost opzoek naar zijn/haar ouders of begeleider(s).


Optionele vlaggen:

Reddingsbrigades kunnen op hun post(en) ook beschikken over optionele vlaggen voor de vlaggenmast. Deze vlaggen worden, naar de actuele situatie of in overleg met het bevoegd gezag, gehesen.

Waarschuwingsborden en NL-Alert:

Soms wordt er met extra signalen aangegeven dat de situatie op dat moment zeer gevaarlijk is. Naast de vlaggen kunt u dan bijvoorbeeld ook waarschuwingsborden zien.