Uw stacaravan en de belastingdienst

geplaatst in: Nieuws | 0

Bron: DoeHetZelfMakelaar.nl

Het is weer zover. De blauwe enveloppe is in de brievenbus gevallen. 10 juni 2023 bent u via dit platform geïnformeerd over de fiscus en uw stacaravan. Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale platformen, onder andere Airbnb, vanuit de EU verplicht aan de belastingdienst te melden als een verkoper meer dan 30 transacties of meer dan €2000.- per jaar omzet.

Een stacaravan valt onder overige bezittingen in Box 1. Gaat u de stacaravan zeer regelmatig verhuren dan loopt u de kans dat die verschuift van Box 1 (overige bezittingen) naar Box 3 (vermogen). Dat wil zeggen dat de huuropbrengsten niet belast zijn. De waarde van de caravan moet u optellen bij uw vermogen in Box 3. U betaalt belasting over het fictieve rendement dat u met dit vermogen hebt behaald.

Indien u de stacaravan incidenteel verhuurt hoeft u geen belasting te betalen over de huurinkomsten. Dat komt omdat de inkomsten binnen Box 1 vallen en dan de kosten van de caravan aftrekbaar zijn. De kans dat u hier een positief resultaat uit haalt, is niet erg groot. Zeker als u de caravan verhuurt om een beetje uit de kosten te komen. Hebt u wel een positief saldo op de verhuur, na aftrek van alle kosten van de stacaravan? Dan vallen deze onder overige inkomsten en zijn dan wel belast.

Meer informatie over het verhuren van uw stacaravan kunt u dit vinden op de site van de DoeHetZelfMakelaar. Hier kunt u onder andere ook een huurcontract downloaden tegen een geringe vergoeding.
Hieronder vindt u een link.

Deel dit bericht: